Duurzaam ondernemen

Zo verpak je jouw producten milieuvriendelijk

Duurzaam verpakking

Dat we beter voor ons milieu moeten zorgen is allang geen nieuws meer. De aarde is vervuild en het gebruik van grote hoeveelheden plastic en andere vervuilende materialen dragen daar flink aan bij. Zo kan plastic niet vergaan en is het daarom enorm schadelijk voor ons milieu en de dieren: er zijn inmiddels genoeg filmpjes van dieren die plastic hebben ingeslikt met fatale gevolgen vandien. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven die het verpakken van producten duurzamer kunnen maken. In dit artikel lichten we ze daarom uit.

Wat zijn duurzame verpakkingsmaterialen?

De eerste stap is het bekijken van duurzame verpakkingsmaterialen. Duurzaam is niet alleen trendy, maar ook broodnodig. Duurzame verpakkingsmaterialen worden gebruikt in plaats van plastic. Deze soorten verpakkingsmaterialen zijn dan ook natuurlijk afbreekbaar en gebruiken zo min mogelijk nieuwe grondstoffen in de productie en maken meer gebruik van gerecyclede materialen zoals gerecycled plastic, hout, papier of karton. Daarnaast wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd met biologisch afbreekbare verpakkingen, zoals composteerbaar biobased plastic.

Wat voor soorten duurzame verpakkingsmaterialen bestaan er?

Het aanbod groeit en de technologische innovaties gaan steeds verder, wat betekent dat er inmiddels al een flink aantal soorten duurzame verpakkingsmaterialen bestaan. Hieronder noemen we er een aantal op.

Gerecycled verpakkingsmateriaal

Dit betekent dat het verpakkingsmateriaal is gemaakt van gerecyclede producten. Denk bijvoorbeeld aan gerecyclede noppenfolie, plastic, karton, hout of papier.

Biobased materialen

Biobased materialen zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen en daarom niet schadelijk voor de natuur. Zo heb je tegenwoordig biobased folie, bioplastic afvalzakken, composteerbaar karton gemaakt het bijproduct van ruwe rietsuiker en meer.

Kartonnen verpakkingsmateriaal

Dit soort verpakkingsmateriaal is gemaakt van gerecycled papier en hout en kan steeds opnieuw gerecycled worden. Dit betekent dat er minder bomen opnieuw gekapt moeten worden. Daarnaast is het niet schadelijk voor de natuur wanneer deze daarin terecht komen, zoals plastic bijvoorbeeld wel is.

Ook voor jou

Comments are closed.