Financieel

De voordelen van geleidelijk overnemen voor de doorloop van je bedrijf

Contract tekenen

Wil je geleidelijk een bedrijf laten overnemen? Dan wil je natuurlijk weten wat de precieze bedrijfswaarde hiervan is. Het geleidelijk laten overnemen van een bedrijf brengt diverse voordelen met zich mee. Er zijn diverse manieren om een bedrijf over te maken. Zo kun je een familiebedrijf overnemen, een onbekend bedrijf en zelfs het bedrijf van je werkgever. Wij vertellen je meer over de verschillende manieren om een bedrijf te kopen en wat de voordelen van een geleidelijke overname voor de doorloop van je bedrijf zijn.

Manieren om een bedrijf te kopen

Een bedrijf kopen kan op verschillende manieren. Neem je een bedrijf over waar je nog niet eerder bij betrokken geweest bent, dan wordt dit ook wel Management Buy In genoemd (MBI). Je runt hierbij het bedrijf als nieuwe eigenaar. Misschien wil je als ervaren manager nieuw leven in het betreffende bedrijf blazen of wil je de identiteit van het bedrijf bewaken. Neem je een bedrijf over waar je actief bent geweest als werknemer of manager, dan noemt men dat ook wel Management Buy Out (MBO). Hierbij koop je de huidige eigenaar uit of neem je een deel van het bedrijf over. Wat hierbij het voordeel is, is dat je al inzicht hebt in het betreffende bedrijf. Het kan ook zijn dat je werkt in het familiebedrijf van je ouders en zij hier afstand van willen doen. Jij wordt hierbij als de logische opvolger gezien. Het kan ook zijn dat een plotseling overlijden maakt dat je als opvolger wilt optreden. Wanneer we spreken over overname binnen de familie, kun je dit vergelijken met andere overnames. Echter is er ook sprake van een familieband welke blijft bestaan na de zakelijke overdracht. Jezelf goed voorbereiden op deze overname indien mogelijk is dan ook wel van belang.

Voordelen geleidelijke overname

Een overname vindt in de praktijk niet altijd in een keer plaats. Dit zal eerder geleidelijk gaan om de fijne kneepjes van het vak over te dragen en de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Dit is dan ook een van de grootste voordelen van een geleidelijke overname. Echter kunnen er ook financiële redenen spelen bij een geleidelijke overname. Zo kan het zijn dat je als koper de financiering nog niet helemaal rond hebt of in termijnen de overnamesom voldoet. Je hebt via deze wijze extra tijd om het bedrijf in zijn geheel te kopen. Ook zijn er regelingen die eisen dat er voor een bepaalde periode samengewerkt blijft worden. Dit betekent dat de koper een lagere overnamesom betaalt en de verkoper, jij dus, meer opbrengst hebt. Ook een mooi voordeel. Al deze voordelen maken het zeker waard te overwegen je bedrijf geleidelijk te verkopen.

Ook voor jou

Comments are closed.

Meer in:Financieel