Financieel

Wat zijn de meest veilige manieren van geld sparen?

Sparen

Naarmate banken steeds verder overschakelen op virtuele geldstromen, worden criminelen steeds inventiever om zich toegang te verschaffen tot de digitale netwerken van deze instellingen. Dat roept veel vragen op, want menig Nederlander twijfelt inmiddels behoorlijk aan de veiligheid van banken op dit gebied. Dat heeft vooral te maken met het feit dat criminelen er voortdurend in slagen het spel van kat en muis te winnen en zo nu en dan een grote slag weten te slaan. Als beveiliger van zo’n systeem lijkt het vechten tegen de bierkaai en sta je soms machteloos tegen aanvallen van hackers. Een grote bron van zorgen, die de vraag doet opwerpen wat nu eigenlijk de veiligste manieren van geld sparen zijn.

Het depositogarantiefonds

Bij grote banken hoef je als spaarder niet bang te zijn dat je centen er niet veilig zijn. Als er iets gebeurt, waardoor de bank niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, zorgt het depositogarantiefonds ervoor dat je als consument je zuurverdiende geld gewoon terugkrijgt. Daar is echter een maximum van 100.000 euro per bank aan verbonden. Heb je meer geld op je rekening staan, dan kun je het bedrag splitsen over twee banken, zodat je onder die gestelde grens blijft. Belangrijk is dan wel dat je kiest voor een tweede bank die niet onder hetzelfde moederbedrijf valt, want als twee banken werken onder dezelfde vergunning, heb je alsnog slechts recht op maximaal 100.000 euro.

Alternatieven

Sparen bij een doorsnee Nederlandse bank is dus op zich best wel veilig. Een nadeel is wel dat je er meestal nauwelijks iets aan verdiend. Vroeger werden mooie rentepercentages uitgekeerd, maar omdat banken tegenwoordig best ruim in de tegoeden zitten, hebben ze jouw spaargeld niet zo hard meer nodig en betalen ze dus ook niet zo veel meer uit. Als je het duurzaam nieuws een beetje gevolgd hebt, weet je misschien allang dat investeren in projecten op te gebied van duurzaamheid een mooi alternatief is. Je stopt je spaargeld dan in een concreet project en trekt daar uiteindelijk een mooi rendement uit. Er zijn tegenwoordig ook veel mensen die geld steken in de wat meer gedurfde projecten, zoals de handel in digitale munteenheden. Dergelijke systemen zijn in beginsel qua veiligheid tamelijk solide, maar bij onkundig handelen kan er van alles mis gaan. Overigens geldt dat zuinig met geld omgaan nog altijd de veiligste manier van (be)sparen is.

Ook voor jou

Comments are closed.

Meer in:Financieel