Financieel

Welke kosten mogen bedrijven zakelijk aftrekken?

Zakelijke kosten

Als ondernemer heb je veel voor- en nadelen ten opzichte van mensen die werkzaam zijn in loondienst. Je hebt onder andere te maken met veel administratieve zaken en ook met de Belastingdienst moet je veel schakelen. Dit onder andere voor het doen van de omzetbelasting die je eens in het kwartaal dient in te dienen en daarnaast ook de inkomstenbelasting die eens in het jaar vanaf maart weer beschikbaar komt en ingevuld moet worden. Maar daarbij komen ook nog andere zakelijke voordelen kijken. Je hoeft niet alleen maar belasting te betalen als een ondernemer, maar je kunt ook nog zakelijke kosten aftrekken. Dit kan erg voordelig zijn voor een ondernemer en is dus ook zeker iets waar je eens een blik op moet werpen, omdat hier nog behoorlijk wat winst mee te behalen valt.

Welke kosten kan je dan aftrekken?

Maar welke kosten mogen bedrijven dan echt daadwerkelijk zakelijk aftrekken? Dat is de vraag die iedere ondernemer stelt en welke ook belangrijk is voor het bedrijf. De kosten die aftrekbaar zijn, zijn niet voor iedere situatie hetzelfde en daarom dien je hier goed naar te kijken. Wanneer je een zakelijke ondernemer bent voor de Belastingdienst, dan zijn de zakelijke kosten als een winst uit de eigen onderneming aftrekbaar. Je moet dan kijken naar de prijs zonder de btw die hierbij is meegerekend. Dit kan je dan weer aftrekken in de aangifte btw. De btw zelf kan je dan weer aftrekken in een aparte post bij de inkomstenbelasting.

Zakelijke doelen behalen

Waar je wel op moet letten met deze kosten, is dat deze wel daadwerkelijk in lijn staan met hetgeen dat ervoor zorgt dat jouw bedrijf er ook echt wat aan heeft. Dat betekent bijvoorbeeld een investering in computers of een etentje met een belangrijke klant. Het motief dat je hebt voor het maken van de kosten moet dus zakelijk zijn en niet voor privé gebruik bijvoorbeeld. Bewaar je bonnen dus goed en wanneer de Belastingdienst hiernaar vraagt zal je moeten kunnen aantonen dat je deze hebt gekocht en wat het doel is voor je bedrijfsvoering. Er kan niet zomaar voor de ondernemer door de Belastingdienst worden bepaald of het wel of niet een zakelijke aankoop is, maar er worden wel grenzen voor aangegeven, omdat het toch wel in lijn moet staan met de onderneming en het niet een geheel ander onderwerp mag betreffen bijvoorbeeld. Er moet ook een goede verhouding zijn tussen de kosten en de opbrengst uit het bedrijf.

Ook voor jou

Comments are closed.

Meer in:Financieel