Overig

Hier moet je opletten bij het kiezen van een hypotheek voor een verbouwing

Hypotheek afspraak

Je koophuis verbeteren met een verbouwing is altijd een goed idee. Het zorgt voor meer woongenot en verhoogt de waarde van je huis. Maar een nieuwe keuken, dakkapel, uitbouw of schuifpui realiseren is meestal geen goedkope aangelegenheid. Een verbouwing financieren kan uiteraard op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met het spaargeld dat je hebt, door een tweede hypotheek af te sluiten of een persoonlijke lening aan te gaan. Wat voor jou de beste manier is ligt aan verschillende dingen. Natuurlijk spelen je persoonlijk situatie en wensen mee. Maar ook wat de verbouwing gaat kosten en hoeveel meer waard je huis daardoor wordt. Hoeveel er in je eventuele spaarpotje zit. Wat je al aan hypotheek hebt afbetaald en of je financiële situatie veranderd is. In dit artikel vertellen we je meer over geld lenen voor een verbouwing door middel van het afsluiten van een tweede hypotheek. En we leggen uit wat er allemaal bij komt kijken.

Tweede hypotheek op je huis

Bij de hypotheekverstrekker waar je destijds je hypotheek hebt afgesloten kun je ook een tweede hypotheek aanvragen. De naam zegt het al, een tweede hypotheek sluit je af boven op je huidige hypotheek. Dat gaat makkelijker als je al een deel van je hypotheek hebt afgelost en/of je huis in waarde is gestegen. Je kunt namelijk niet meer hypotheek afsluiten dan je huis waard is. Het helpt natuurlijk ook als je inkomsten hoger zijn dan toe je de huidige hypotheek afsloot. Als je een tweede hypotheek afsluit ziet de geldverstrekker dit als een hele nieuwe hypotheek. Dat wil zeggen dat deze in zijn geheel beoordeeld wordt. Dus dat je inkomen opnieuw wordt getoetst en dat je ook weer notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en taxatiekosten voor je kiezen krijgt.

Verbouwen en/of verduurzamen

Het geld dat vrijkomt als je een tweede hypotheek afsluit wordt gestort in een bouwdepot. Door aankoopbonnen in te leveren worden de partijen die je inhuurt en de materialen die ze gebruiken betaald. Op die manier kun je de verbouwing die je voor ogen hebt financieren. Je kunt het depot ook gebruiken om je huis te verduurzamen door bijvoorbeeld de spouwmuren te isoleren of zonnepanelen op je dak te plaatsen. Als je dat van plan bent is het verstandig om even uit te zoeken of de overheid milieusubsidies in het leven heeft geroepen waar je recht op hebt. Zo kun je meer doen van je tweede hypotheek. En daarbij bespaar je ook nog op je energierekening.

Ook voor jou

Comments are closed.

Meer in:Overig