Overig

Zo schrijf je het perfecte ondernemingsplan

ondernemingsplan

Je gaat een onderneming starten, wat ontzettend spannend en tegelijkertijd ook heel erg leuk! Om te zorgen dat de onderneming goed uit de voeten komt is het belangrijk om een goed plan te schrijven waarmee je aan de slag kunt gaan om dit allemaal tot een succes te kunnen maken. Afhankelijk van wat voor een soort bedrijf je gaat starten is het van belang om een duidelijk ondernemingsplan te schrijven. Ga je bijvoorbeeld als een freelancer aan de slag? Dan heb je niet direct een ondernemingsplan nodig, maar ga je aan de slag als een advocatenkantoor of start je een bedrijf die consultants gaat geven aan andere bedrijven bijvoorbeeld? Dan is een het schrijven van het perfecte ondernemingsplan zeker een vereiste. Maar hoe ga je daar nou mee aan de slag en waar moet dit allemaal aan voldoen om tot de categorie ‘perfect’ te kunnen behoren?

Eerste stappen

Allereerst is het belangrijk dat je zelf goed weet wat je met de onderneming wil gaan bereiken. Wat is het doel ervan en welke taken ga je allemaal uitvoeren om dit tot een succes te gaan maken? Wil je bijvoorbeeld alleen werken of neem je ook personeel aan? Dit zijn allemaal vragen die je eerst zal moeten beantwoorden alvorens je aan de slag kunt gaan als een ondernemer. Het schrijven van een ondernemingsplan kost je even wat tijd, maar het is zeker de investering waard. Alhoewel het schrijven ervan niet altijd verplicht is, wordt het wel aangeraden om te doen, omdat je op die manier jezelf ook een eerste stap geeft waar je mee verder kunt gaan zodra je helemaal ingeschreven staat en je eerste klanten binnen gaat halen.

Wat moet erin staan?

De zaken die absoluut niet mogen ontbreken zijn jouw persoonlijke gegevens. Daarnaast kan je ook nog persoonlijke eigenschappen benoemen. Daarna komt het belangrijkste onderdeel van de onderneming, namelijk het idee dat je voor ogen hebt. Dit hoeft geen boekwerk te zijn, maar dat kan je binnen een aantal regels al opschrijven, zodat er een beknopte beschrijving wordt gegeven van datgeen dat je met de onderneming van plan bent om te gaan doen. Daarnaast schrijf je nog alle bedrijfsinformatie op, zoals de rechtsvorm, de bedrijfsnaam, de locatie, de KVK gegevens, algemene voorwaarden, verzekeringen & vergunningen et cetera. Naast dit bedrijfsplan, vermeld je ook nog het marketingplan. Op welke manier ben je van plan om je klanten aan te gaan trekken? Ga je daar marktonderzoek voor doen of heb je dat al gedaan? Dit soort zaken geven allemaal een beter beeld van jouw onderneming.

Ook voor jou

Comments are closed.

Meer in:Overig