Personeel & Organisatie

Hoe verbeter je de kwaliteit van de processen binnen jouw onderneming?

Checklist

Hoe goed een onderneming functioneert, dat hangt grotendeels samen met de invulling van de bedrijfsprocessen. Hoe beter en kwalitatiever deze ingevuld zijn, hoe beter het bedrijf ook zal functioneren. Het is dan ook van groot belang dat men binnen het bedrijf continu bezig is met het verbeteren van deze bedrijfsprocessen. Dit was vroeger nogal een lastige klus. Dat kwam met name omdat de verbeteringen altijd vrij abstract waren en meestal plaats vonden op basis van een onderbuikgevoel. Anno 2021 zijn er gelukkig tal van tools ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen en je hierin kunnen begeleiden. In deze blog vertellen we je daarom meer over de ondersteuning die deze verschillende tools jou kunnen bieden!

Kwaliteitsmanagementsystemen

Kwaliteitsmanagementsystemen zijn essentieel binnen een organisatie die wilt groeien. Dit komt omdat deze systemen als leidraad voor het functioneren van de onderneming dienen. In de systemen worden zowel alle werkzaamheden opgeslagen als alle werkwijzen. Men kan dus achteraf altijd in de systemen terugzien welke werkzaamheden door wie en op welk moment zijn uitgevoerd. Het systeem fungeert daarnaast als een soort kwaliteitshandboek. Nieuwe en huidige medewerkers kunnen aan de hand van de documenten uit de systemen de verschillende kwaliteitseisen voor het werk aflezen. Dit scheelt enorm veel tijd in de begeleiding van medewerkers en kan ook dienen als ‘spiekbriefje’ voor iemand die even vergeten is hoe een specifiek stukje werk uitgevoerd dient te worden. Ben je op zoek naar zo’n systeem? Bekijk dan de mogelijkheden van scienta eens!

Maandelijkse brainstorm

De waarde van een gesprek met alle medewerkers wordt vaak onderschat. Enerzijds omdat men van tevoren niet weet of er iets nuttigs uitkomt, maar anderzijds ook omdat het natuurlijk hartstikke duur is. Je dient als werkgever al je medewerkers tijdens de brainstorm natuurlijk door te betalen. Toch kunnen we iedere onderneming aanraden om dit wel iedere maand te doen. Zo kom je in een vroeg stadium achter eventuele problemen en bottlenecks binnen jouw organisatie. Hoe eerder deze opgelost worden, hoe sneller de kwaliteit van de bedrijfsprocessen binnen jouw onderneming weer op het vertrouwde niveau ligt. Wanneer jouw onderneming meer dan 15 mensen telt, dan raden we je aan om deze gesprekken eerst in kleinere groepen te voeren. Doe dit bijvoorbeeld in eerste instantie in groepjes van vier en voer de brainstorm uit met een afgevaardigde uit iedere groep.

Ook voor jou

Comments are closed.